Parisuhdeterapia vai parisuhdeohjaus?

Asiakkaalle pariterapia ja parisuhdeohjaus voi olla vähän kuin synonyymit. Kun asiakas lähtee etsimään omaan parisuhteeseen apua, etsii hän todennäkäisesti ”pariterapiaa” miettimättä sen enempää onko se sitä, mitä parisuhde kaipaa. Pariterapia tai parisuhdeterapia käsitteenä on monelle tutumpi kuin parisuhdeohjaus.

Mikä on terapian ja valmennuksen ero?

Pidän tästä aiheesta puhuessani valtavasti Valmentamon vastauksesta kysymykseen terapian ja valmennuksen erosta:

Jos sinun kroppa on rikki, menet lääkäriin. Jos haluat saada kroppasi kuntoon, valitset personal trainerin. Jos sinä olet rikki, menet terapiaan. Jos haluat saada elämäsi kuntoon, hankit valmentajan.

Valmentamo

Opiskelen Valmentamolla ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi, joten aihe on sikäli lähellä Myötäonnen palveluita, vaikka ihmissuhdevalmennukset tai valmennukset ylipäätään eivät vielä kuulu palveluvalikoimaan. Myötäonnen parisuhdeohjaukset saattavat mietityttää sopivan palvelun etsijää.

Tarvitsemmeko pariterapeutin palveluita vai varataanko aika parisuhdeohjaajalle?

Karkeasti yksinkertaistettuna jako pariterapeutin ja parisuhdeohjaajan välillä menee samankaltaisesti kuten edellä kuvattu terapian ja valmennuksen ero. Käytännössä tässäkin voi ajatuksen tasolla miettiä olenko rikki vai riittääkö tilanteessani lyhytkestoisempi ohjaus, neuvonta tai valmennus.

Parisuhdeohjausta, -valmennusta ja -neuvontaa voi ajatella enemmän ennaltaehkäiseväksi palveluksi kuin terapiaa. Perinteiset terapiaprosessit ovat analyyttisiä, pitkäkestoisia ja mikäli kela ei korvaa palvelua, myös kalliita prosesseja. Joskus myös palvelun saatavuus ratkaisee, ja jos terapiajonot ovat pitkät, voi ohjausta ja valmennusta saada lyhyellä odotusajalla akuuttiin kriisiin.

Parisuhdeasioissa on kaikista tärkeintä valita ammattilainen, joka on erikoistunut parien, parisuhteiden, seksuaalisuuden tai ihmissuhteiden parissa työskentelyyn ja niistä nouseviin teemoihin. Valitessa sopivaa ammattilaistahoa, on tärkeä miettiä minkälaista muutosta parisuhteeseen kaipaa. Sen jälkeen on helpompaa hakea apua juuri siihen kohtaan.

Tärkeää on myös löytää ammattilainen, jonka kanssa on helppo puhua halutuista aiheista ja syntyy luottamuksellinen yhteys. Parina tämä kokemus yhteydestä tulee olla molemmilla osapuolilla. Kaikkien kanssa kemiat eivät kohtaa ja sitä ei tarvitse selitellä tai harmitella liikaa. Oikeanlainen palvelu löytyy varmasti, kunhan rohkaistuu ottamaan asiat puheeksi sen ensimmäisen kerran eikä jää yksin.

Mitä ajatuksia aihe sinussa herättää?

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: