Parisuhteet elämänjanalla

Omaa elämänjanaa on hyvä pysähtyä välillä miettimään. Kun itse alan piirtää janaani, huomaan elämässäni monta erilaista ajanjaksoa. Elämääni värittävät mm. lasten syntymät, muutot, työkuviot, koulutukset sekä parisuhteet. Minulla sitä elävöittävät vahvasti myös häät ja erot, ja voin hyvin puhua näistä monikossa, koska olen kolmatta kertaa naimisissa. Elämänjanani on värikäs, siinä on iloa, surua ja kaikkea siltä väliltä. Ennen kaikkea elämänjanani on täynnä täyttä elämää.

Eroamme parisuhteesta, emme ihmisestä

Erojen myötä voisin kai olla menettänyt toivoni ja rakkauden suhteen luovuttanut epäonnistujana, mutta niin ei ole käynyt. Tajusin Kari Kiianmaan kirjaa Hyvä ero, uusi elämä kirjaa lukiessani, että eroni ovat olleet jollain tavalla todella hyviä, vaikka vaikeita. Olen ymmärtänyt jo nuorena aikuisena, etten eroa ihmisestä, vaan suhteesta. Olen halunnut keskustella ammattilaisten kanssa eron myllerryksessä, peilata ajatuksiani ja kokemuksiani, ja se on varmasti ollut avainasemassa erosta eteenpäin menossa.

Minulle oli erotessa tärkeää ja itsestään selvää, että lapsen isä jää elämääni vahvasti mukaan. Isä on lapsen tai lasten myötä olemassa aina. En myöskään kokenut, että erot olisivat vain toisen osapuolen syytä. Tajusin hyvin, että minun on selvitettävä asioita itseni kanssa. Tämän koin erityisesti toisen eroni myötä. Opiskelin ja opiskelin, ja nyt olen tässä, parhaassa parisuhteessani mitä kuvitella voin tekemässä työtä parisuhteiden eteen. Työtä, jonka koen varmasti oman kokemuksenikin vuoksi erityisen merkitykselliseksi.

Itsetuntemuksen kasvu mahdollistaa rehellisyyden parisuhteessa

Opintojen myötä ja erityisesti valmentajaopinnoissa olen oivaltanut sen, että vastausta ei olisi tarvinnut välttämättä lähteä etsimään kaukaa koulutuksista, kirjoista ja kursseilta. Perimmäinen vastaus valintoihimme, reagointiimme, vuorovaikutukseen ja moneen muuhunkin löytyy niinkin läheltä kuin meistä itsestämme. Siihen, että rohkenin etsiä perimmäisiä vastauksia ja kääntyä katsomaan itseäni rehellisen avoimesti ja uteliaasti, tarvitsin kyllä paljon tutkimustyötä, toisten viisaita ajatuksia ja paljon reflektiota. Tarvitsin rohkeutta kohdata oma keskeneräisyys, inhimillisyys sekä opastusta kasvattaa itsetuntemustani.

Olen tosi sujut erojen ja koko elämäni kanssa, enkä ole päättänyt lähteä opiskelemaan parisuhteista esimerkiksi katumuksen tai häpeän kautta. Olen lähtenyt tutkimusmatkalleni alun perin erovapaaehtoisena muiden auttamisen tuottaman ilon ja merkityksellisyyden vuoksi. En voisi kuvitella eläväni aiemmissa suhteissa, enkä näe, että meillä olisi ollut tulevaisuutta, vaikka minulla olisi ollut tämä tieto ja viisaus silloin.

Se mitä olisin tehnyt toisin, olisi ollut rehellisyys omista tunteista, tarpeista, arvoista ja ajatuksista. En olisi joustanut ja venynyt, pienentänyt ja lakaissut maton alle, vaan olisin pitänyt parempaa huolta itsestäni, seissyt reilusti itseni hyväksyen, tukevammin omana itsenäni. Käytännössä olisin ollut rehellisempi kumppaniani kohtaan.

Puhu ja kuuntele parisuhteessa

Jokaisella meillä on kasvupolkumme, helppoja oikopolkuja onneen tuskin löytyy vaikka hetkellisesti siltä saattaisi rakastumisen huumassa tuntua. Työssäni näen nyt paljon ihmisiä, joita haluan kannustaa ja vahvistaa olemaan oma itsensä, tunnistamaan omat arvot, tunteet ja tarpeet. Kannustan puhumaan parisuhteessa rohkeasti ja häpeilemättä, itseä unohtamatta ja toista syyttämättä, kumppania sekä itseään yhtälailla arvostaen, kuullen ja kohdaten.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: